Între 1 – 4 septembrie 2022 s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin Reuniunea membrilor Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR), eveniment ce se înscrie în seria întâlnirilor organizate anual pentru creșterea vizibilității asociației la nivel național și pentru consolidarea relațiilor între membrii săi.
Au participat Consulii Onorifici, membri ai UCOR:
- Dl CO Andreas Huber – Președinte,
- Dl Ambasador Ioan Donca – Prim-vicepreședinte,
- Dna CO Av. Dr. Elena Bustea- Secretar general,
- Dl CO Eugen Lascu – Trezorier,
- Dl CO Endre Molnar –Membru în Consiliul Director și Co-organizator al evenimentului,
- Dl CO Mihai Ferariu,
- Dl CO Av. Ștefan Moțec,
- Dl CO Georg Bardeau,
- Dl Agripa Popescu,
- Dl CGO Miroslav Iabloncsik
În cadrul întrevederii comune cu reprezentanții administrației județene ce s-a desfășurat la Palatul Administrativ din Drobeta Turnu Severin, delegația U.C.O.R. a fost primită de domnul Isuf Alin-Prefectul Județului Mehedinți și de domnul Aladin Georgescu -Președintele Consiliului Județean Mehedinți.
Reprezentanții instituțiilor administrative din Mehedinți au prezentat reperele istorice, culturale și economice semnificative ale județului și proiectele de dezvoltare recent finalizate sau aflate în implementare, vizând infrastructura, turismul și agricultura.
Reprezentanții administrației Mehedinți au propus membrilor U.C.O.R. să prezinte asociațiilor oamenilor de afaceri din țările pe care le reprezintă, disponibilitatea instituțiilor administrației locale de a sprijini proiecte de investiții în județul Mehedinți, adresând invitația de a avea pe viitor o relație strânsă de promovare a investițiilor, asigurând totodată sprijinul necondiționat pentru derularea unor proiecte pe viitor.
Dl CO Andreas Huber -Președintele U.C.O.R, a salutat deschiderea autorităților județene din Mehedinți, subliniind importanța organizării unor astfel de evenimente și discuții deschise, pentru relațiile de colaborare și dezvoltare între autoritățile locale din România și țările trimițătoare reprezentate de Consulii Onorifici, aceștia din urmă acționând ca punți de comunicare între cele două părți.
Membrii U.C.O.R. participanți la eveniment, au prezentat pe scurt statele pe care le reprezintă și oportunitățile de colaborare și au enumerat posibilitățile de sprijin în vederea dezvoltării proiectelor culturale, educaționale, sociale și economice, prin expertiza instituțiilor și proiectele similare dezvoltate în țările pe care le reprezintă.
Reuniunea a continuat cu o vizită la Combinatul de Celuloză și Hârtie din Drobeta Turnu Severin. CCH SA este una dintre cele mai importante societăți din județ, cu un proces tehnologic complet modernizat și mecanizat, fiind în prezent singurul producător de hârtie industrială semichimică din România.
În seria de obiective economice vizitate, a fost inclusă și Hidrocentrala Porțile de Fier I. Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre, avand după retehnologizare, o productie de energie electrica anuala de proiect de 5.241.000 Mwh in anul mediu hidrologic, ceea ce reprezinta circa 10% din productia la nivel national.
Zona Porțile de Fier și Defileul Dunării are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic, iar în acest context, în program au fost incluse și vizite la câteva obiective turistice dintre care amintim: Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier, centrul istoric și Cetatea Severinului și Peștera Ponicova.