Conducerea Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR) a fost primită într-o vizită protocolară de către Secretarul General al MAE Dna Amb. Mihaela Cămărășan, la Ministerul Afacerilor Externe al României

Reprezentanții Consiliului Director al UCOR au fost primiţi marţi, 11 aprilie 2023, de către Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe Dna Amb. Mihaela Cămărășan.


Din partea Ministerului Afacerilor Externe au mai participat la această întrevedere si Dna Sandra Gătejeanu –Directorul Departamentului Protocol si Dna Ecaterina Constantinescu- Directorul Direcției Relații Consulare.


Din partea UCOR au participat: Președintele UCOR – Andreas Huber, Vicepreședinte UCOR – Amb. Ioan Donca, Vicepreședinte UCOR – Georgiana Pogonaru, Secretar General UCOR – av. dr. Elena Bustea și Endre Molnar – Membru în Consiliul Director.


În cadrul întâlnirii, Secretarul General MAE Mihaela Cămărășan a exprimat apreciere pentru rolul consulilor onorifici acreditați în România în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și țările pe care aceștia le reprezintă, cu precădere în domeniul diplomației economice și al contactelor inter-umane.


De asemenea, Secretarul General MAE a reiterat deschiderea MAE pentru consolidarea dialogului și colaborării dintre MAE și UCOR, cu obiectivul de a sprijini și facilita activitatea desfășurată de consulii onorifici în România. În acest context, a încurajat o participare activă a consulilor onorifici la evenimentele de diplomație publică pe care MAE le organizează, în scopul multiplicării oportunităților de interacțiune ale corpului diplomatic și consular al României cu reprezentanții consulari onorifici acreditați în România.


La rândul său, Președintele Andreas Huber, împreună cu reprezentanții conducerii UCOR prezenți la întrevedere, a mulțumit pentru sprijinul constant de care UCOR beneficiază din partea conducerii MAE. A asigurat, totodată, că UCOR depune toate eforturile pentru aprofundarea și extinderea relațiilor dintre România și țările reprezentate.


În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte de interes pentru consulii onorifici, fiind totodată înaintată spre analiză o propunere de text actualizat al Protocolului de colaborare incheiat in anul 2019 intre MAE si UCOR, în contextul multiplelor schimbări survenite în mediul diplomatic, geo-politic economic, cultural si social.


Reuniunea s-a incheiat cu exprimarea convingerii, din partea tuturor participantilor, ca aceasta întrevedere si-a atins scopul si obiectivul principal, acela de a intari, consolida şi menține relatiile stranse între Uniunea Consulilor Onorifici din Romania si Ministerul Afacerilor Externe din Romania.

Photo credit @UCOR
In foto, de la stanga la dreapta:
Dna Georgiana Pogonaru- Vicepresedinte UCOR, Consul Onorific al Islandei la Bucuresti; Dl Amb. Ioan Donca- Prim-vicepresedinte UCOR, Consul Onorific al Letoniei la Bucuresti, Dl Andreas Huber- Presedinte UCOR, Consul Onorific al Austriei la Sibiu, Dna Mihaela Cămărășan – Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe al României, Dl Endre Molnar – membru in Consiliul Director UCOR, Consul Onorific al Ungariei la Drobeta Tr. Severin, Dna Ecaterina Constantinescu- Directorul Direcției Relații Consulare din cadrul MAE si Dna Av. Dr. Elena Bustea -Secretar General al UCOR, Consul Onorific al Ecuadorului la Bucuresti.