In perioada 28.09-30.09.2018 a avut loc la Salonta si Oradea cea de-a doua editie a reuniunii de socializare si consolidare a relatiilor intre membrii Uniunii Consulilor Onorifici din Romania.
Au participat urmatorii Consuli Onorifici, membri UCOR : Dl. Andreas Huber, Dl. Miroslav Iablocsik, Dl. Eugen Lascu, Dl. Endre Molnar, Dna. Georgiana Pogonaru, Dl. Agripa Popescu. Din partea Ministerului Afacerilor Externe din Romania, au raspuns invitatiei asociatiei noastre Dna. Elena Serbanescu- Ministru Plenipotentiar, Director al Direcţiei Juridic, Legislatie şi Contencios din cadrul MAE si Dna. Lucia Sava-Consilier la cabinetul Ministrului Afacerilor Externe.
Pe langa componenta de socializare, agenda evenimentului a cuprins schimburi de experienta in activitatea consulara precum si aspecte economice, informari menite sa identifice oportunitati de afaceri, investitii.
Astfel , referitor la activitatea consulara a Dlui Miroslav Iabloncsik am aflat ca in octombrie 2016, in calitatea sa de Consul Onorific al Slovaciei la Salonta a primit din partea Preşedintelui Slovaciei, Dl Andrej Kiska o scrisoare de mulţumire pentru activitatea prestată timp de 10 ani în această poziţie ; deasemenea , prin decretul emis de Ministrul de Externe al Republicii Slovacia, Consulul Onorific Miroslav Iabloncsik a fost numit Consul General Onorific al Slovaciei la Oradea. Evenimentul a avut loc la Consulatul Slovaciei la Salonta, în prezenţa Președintelui Slovaciei.
Vizita la sediul Consulatului General al Slovaciei la Oradea -situat intr-un spatiu recent renovat din cadrul Cetatii Oradea – a evidentiat complexitatea activitatii Consulatului Slovaciei in partea de vest a tarii. In calitatea sa de Consul General Onorific al Slovaciei, Dl Miroslav Iabloncsik reprezinta interesele Slovaciei în mediile politice, economice şi culturale în care activează, stimuleaza dezvoltarea relaţiilor şi faciliteaza contactele economice şi comerciale între companiile româneşti şi slovace. Informatiile despre companiile slovace care activeaza in Romania precum si cele despre oportunitatile de afaceri din Slovacia au fost foarte interesante pentru toti participantii .
De asemenea, in cadrul vizitei au avut loc discutii pe tema atributiilor si procedurilor consulare, iar domnul Consul General Onorific Miroslav Iabloncsik, a impartasit colegilor prezenti, din experientele Domniei Sale precum si problemele intampinate in cei peste 10 ani de activitate consulara si solutiile gasite in rezolvarea diferitelor spete, majoritatea situatiilor fiind similare si regasindu-se in activitatea fiecarui consul onorific. In calitatea Domniei Sale de Consul General Onorific al Slovaciei in Romania, este solicitat pentru sprijinirea cetatenilor slovaci care se confrunta cu diferite situatii, comunitatea slovaca din Romania regasita in special in zona de vest a tarii avand un numar de peste 17.000 de membri, precum si a cetatenilor slovaci aflati in tranzit sau vizita pe teritoriul Romaniei.
O vizita importanta a avut loc la Primaria Municipiului Oradea, unde delegatia fost primita de Dl. Primar Ilie Gavril Bolojan care a facut o prezentare generala a activitatilor desfasurate de Primaria Oradea si a vorbit despre dezvoltarea economic-sociala, despre oportunitatile de investitii si diferitele colaborari.
Au fost multe discutii ample ,prietenesti in jurul unor subiecte interesante cum ar fi : modalitatile de finantare ale diferitelor proiecte ,parteneriatele public-private, exemplele concrete in care orasul Oradea copiaza modele de buna practica din intreaga lume , implicarea Primariei in proiectele de reabilitare pentru a păstra arhitectura clădirilor construite în stilul Art Noveau sau acordarea de împrumuturi pe 5 ani fără dobânda celor care își reabilitează fațadele și mărirea impozitului cu 500 la sută pentru cei care refuză reabilitarea , etc . Până în 2020, Oradea își propune să reabiliteze peste 200 de clădiri și să transforme mai multe străzi în spații pietonale (primăria a construit parcări supraterane și a scos traficul greu din oraș).
Un alt obiectiv economic de interes a fost Punctul termic aflat la Liceul Sportiv din Oradea. Scopul proiectului finantat prin fonduri EEA (Norvegia,Islanda,Lichtenstein) a fost inlocuirea energiei termice provenite din carbune -pentru prepararea agentului termic -cu energie geotermala provenita de la un foraj din cadrul Universitatii Oradea. Au fost inlocuite schimbatoarele de caldura vechi, pompele de circulatie si vanele, cu module termice complet automatizate cu functionare in paralel atat pe sistem geotermal cat si pe sistem de agent primar CET. In prezent se alimenteaza cu energie termica ieftina 52 de imobile. Reducerea costurilor cat si a poluarii sunt rezultatele importante ale acestui proiect , care s-a desfasurat prin colaborarea dintre specialistii romani si islandezi .
Componenta de socializare a evenimentului a inclus o vizita la ferma de bizoni “Euro Buffalo SRL “, cea mai mare de acest tip din Europa , cu peste 800 de exemplare si care se intinde pe o suprafata de 2600 ha . Dl. Director Emilian Truta, a prezentat beneficiile economice aduse de aceasta ferma pentru investitori si pentru comunitatea locala si a condus participantii intr-un “bizon safari ”pe intinsa proprietate , oferind informatii despre cresterea bizonilor si istoria fermei. In incheierea vizitei participantii au fost invitati la degustarea unui gulas preparat din carne de bizon
In decursul primei seri , la cina organizata la Centrul de Cultură şi Civilizaţie a Vinului “Millesime” din Cetatea Oradea , Dl. Andreas Huber –Presedintele UCOR a salutat in cuvantul sau pe toti participantii sositi de la distante mari la reuniune , subliniind importanta organizarii unor astfel de evenimente atat pentru intarirea relatiilor de prietenie intre membri , cat si pentru cresterea vizibilitatii asociatiei .A urmat o scurta urare de “ Bun Venit “din partea Dlui Consul General Miroslav Iabloncsik, gazda primitoare a evenimentului nostru .
In cadrul cinei a avut loc o degustare de vinuri romanesti, exclusiv din zona Transilvaniei, in prezentarea de exceptie a Dlui Conf. univ. Dorin Popa de la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea ,initiator al Centrului de Cultură şi Civilizaţie a Vinului din Europa de Est -primul centru de acest gen din ţară , Preşedinte al Asociaţiei Consultanţilor Oenologi din România si prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România .
Turul ghidat al Municipiului Oradea din a doua zi a evenimentului , in care s-au prezentat istoria orasului, punctele de atractie dar si obiectivele strategice de dezvoltare economica, culturala, sociala si turistica, pe termen scurt, mediu si lung a fost foarte apreciat de toti cei prezenti .
La Cina festiva cu specific slovac , alaturi de membrii UCOR au participat Dl. Török László –Primarul Municipiului Salonta, care a facut referire in discutiile avute si la oportunitatile de investitii in Municipiului Salonta .
Dintre personalitatile orasului Salonta a participat si Dna Rozalia Bot ,creatoare de moda recunoscuta international.
Seara a cuprins un program artistic cu muzica live si dansuri slovace, urmate de o prezentare a specialitatilor de branzeturi slovace “Koliba” precum si o degustare de vinuri slovace cu un oenolog profesionist . Seara i-a incantat pe cei prezenti ,preparatele restaurantului Hotelului Slavia din Salonta fiind foarte bine pregatite si in plus , fiind noutati gastronomice pentru majoritatea participantilor.
Dimineata ultimei zile a reuniunii, 30.09.2018, a fost rezervata discutiilor legate de activitatea din perioada imediat urmatoare, in sustinerea acţiunilor pe lângă conducerea Ministerului Afacerilor Externe si institutiilor statului în vederea adoptării cadrului legislativ intern privind buna desfăşurare a activităţii consulilor onorifici.
In incheiere ne-am luat ramas bun de la gazda noastra ,Dl Consul General Miroslav Iablocsik,multumindu-i calduros pentru modul in care a organizat aceasta reuniune, pentru toate eforturile depuse de a facilita intalniri cu factori politici si economici importanti pentru zona in care activeaza si desigur, pentru ca am ramas cu amintiri foarte frumoase.