În perioada 24.05-26.05.2019 a avut loc la Constanța cea de-a treia ediție a reuniunii de socializare și consolidare a relațiilor între membrii Uniunii Consulilor Onorifici din România.
Au participat următorii Consuli Onorifici, membri UCOR: Dl. Andreas Huber, Dl. Ambasador Ioan Donca, Dl.Eugen Lascu, Dna. Georgiana Pogonaru, Dl. Marius Mihail Puiu, Dl. Endre Molnar, Dl. Decebal Victor Cotoc și Dl. Daniel Sorin Coman. Din partea Ministerului Afacerilor Externe din România, au răspuns invitației asociației noastre Dna. Elena Șerbănescu- Ministru Plenipotențiar, Director al Direcţiei Juridic, Legislatie şi Contencios și Dl. Filip Cristian Rababoc- Consilier juridic în Direcţia Juridic, Legislatie şi Contencios din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Reuniunea a debutat cu o vizită efectuată la Primăria Municipiului Constanța, unde delegația a fost primită de către Dl. Viceprimar Dumitru Babu și de Dl. Ambasador Marian Pârjol- Directorul Compartimentului relații externe și investitori din cadrul Primăriei Mun. Constanța, precum și de alți reprezentanți ai instituției.
Dl. Viceprimar Babu a făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate până în prezent de Primăria Constanța, despre proiectele aflate în derulare pentru dezvoltarea economică și socială a zonei, precum și despre domeniile care reprezintă oportunități de investiții.
Dl. Ambasador Marian Pârjol a prezentat zona Dobrogei din punct de vedere al importanței sale geo-strategice și proiectele desfășurate în plan economic și diplomatic pentru întărirea relațiilor României cu țările din Regiunea Mării Negre, prin urmărirea obiectivelor strategice ale României în acestă zonă, respectiv: stabilitatea economică și socială, accesul la prosperitate prin dezvoltarea de proiecte de cooperare regională cu partenerii din zona Mării Negre și conectarea la proiectele regionale ale Uniunii Europene.
În cadrul reuniunii s-a desfășurat o Sesiune de discuții pe teme economice. Dl. Andreas Huber –Președintele UCOR a salutat în cuvântul sau pe toți participanții sosiți de la distanțe mari la reuniune, subliniind importanța organizării unor astfel de evenimente atât pentru întarirea relațiilor de prietenie între membri, cât și pentru cresterea vizibilității asociației.
Învitat ca moderator al sesiunii a fost Dl. Florin Pogonaru- economist, om de afaceri, actualul Președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România și coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României. Domnia Sa a prezentat o scurtă sinteză macro – economică.
De asemenea, a fost invitată și a răspuns invitație Dna. Mihaela Ichim- Director Banca Transilvania-Sucursala Constanța, care a susținut o scurtă prezentare a mediului financiar/bancar și investiții pe piata economică din Constanta/zona Dobrogei.
Dl. Marius-Mihail Puiu- Consul Onorific al Republicii Austria la Constanța, membru în UCOR și co-organizator al evenimentului, a prezentat principalele obiectivele economice și investiții austriece, elemente din istorie și particularitățile etno-culturale ale regiunii, precum și evenimentele culturale desfășurate în zona Constanța/Dobrogea.
Dl. Marius-Mihail Puiu reprezintă interesele Austriei în mediile economice, politice şi culturale în care activează, stimulează dezvoltarea relaţiilor şi facilitează contactele economice şi comerciale între companiile româneşti şi cele austriece. Informațiile despre companiile austriece care activeaza în România, în special în zona Dobrogea/Constanța, precum și cele despre oportunitățile de afaceri au fost foarte interesante pentru toti participanții.
Componenta de socializare a evenimentului a inclus, în a doua zi a reuniunii, un scurt tur ghidat al Șantierului Naval Constanța, în care a fost expusă pe scurt istoria șantierului, etapele de dezvoltare economică. Înregistrarea Ministerului pentru Lucrări Publice din 1892 ce face referire la Atelierul de Reparații din Portul Constanța este considerată a fi „certificatul de naștere” al Șantierului Naval Constanța.
Dezvoltarea ulterioară a Șantierului Naval Constanța a cunoscut multe stadii, fiind în stransă legatură cu dezvoltarea Portului Constanța. Situat în zona Mării Negre – Constanța, Șantierul Naval Constanța S.A. se numară printre cele mai mari șantiere de construcții, reparații și conversii nave din Europa. Accesibil pe cale maritimă prin Strâmtoarea Bosfor, pe apele interioare prin Canalul Dunăre – Marea Neagră și pe cale aeriană folosind Aeroportul International Mihail Kogălniceanu, Șantierul Naval Constanța SA furnizează armatorilor din întrega lume locul ideal pentru construcția și reparatia navelor de până la 200.000 tdw.
În data de 12 aprilie 2019, Şantierul Naval din Constanţa a lansat la apă un tanc de produse petroliere şi chimice de 41.000 tdw.
Reuniunea și-a continuat itinerariul prin regiunea Dobrogei cu o vizită la Podgoria și Crama Rasova, localizate în Cernavodă, judetul Constanța, în apropiere de Autostrada Soarelui – ieșirea Cernavodă,
întinzându-se pe un areal de 50 de hectare.
Aceasta este o afacere romanească, o investitie de succes realizată prin accesarea de fonduri europene. Vizitatorii au putut vedea circuitul de procesare al strugurilor, au primit explicatii legate de întreg procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la fermentare în tancuri și maturarea în butoaie speciale. Folosind tehnologiile avansate alături de procesele tradiționale manuale, producătorul reușeste să dezvolte un sistem de procesare ideal pentru a crea un vin de cea mai înaltă calitate. Dna. Zoe Ghiuri, proprietara cramei a prezentat beneficiile economice aduse de această podgorie și cramă pentru comunitatea locala și a condus participanții într-o incursiune culinară dobrogeană, delicioasele mâncaruri fiind acompaniate de o degustare de vinuri din producția proprie.
Seara s-a încheiat cu o cină festivă organizată la Restaurantul “Le Premier” Constanța, unde participantii alături de invitații speciali au avut parte de un festin culinar cu produse locale foarte bine pregatite. În incheiere ne-am luat ramas bun de la Dl. Consul Onorific Marius-Mihail Puiu, multumindu-i pentru intregul sprijin acordat in organizarea si realizarea acestei reuniuni, pentru toate eforturile depuse de a facilita întâlniri cu factori politici
și economici importanți pentru zona în care activează și desigur, pentru ca participanții au acumulat experiențe, informații noi despre această frumoasă regiune și au rămas cu amintiri foarte plăcute.
Dimineața ultimei zile a reuniunii, 26.05.2019, a fost rezervată discuțiilor legate de activitatea din perioada imediat următoare, în sustinerea acţiunilor pe lângă conducerea Ministerului Afacerilor Externe și a instituțiilor statului în vederea adoptării cadrului legislativ intern privind buna desfăşurare a activităţii consulilor onorifici.