Meeting sud-est European al consulilor onorifici, Sofia, Bulgaria

Domnul Consul Onorific Vasile Andrei Vita, a participat la primul meeting sud-est European al consulilor onorifici, organizat de Asociatia Consulilor Onorifici din Bulgaria in perioada 21-22 mai 2018 la Sofia, Bulgaria.

In data de 21.05.2018, dupa sosirea invitatilor, a avut loc o cina informala oferita de catre colegii consuli onorifici membri ai Asociatiei Consulilor Onorifici din Bulgaria, participantii fiind primiti extrem de calduros si intr-o atmosfera foarte prietenoasa.

ES dl CO Borislav Sarandev a transmis salutari ES dlui CO Andreas Huber, cat si membrilor UCOR.

Dl. CO Vasile Andrei Vita a avut ocazia de a cunoaste consuli onorifici veniti din alte tari, cum ar fi ES dl CO Živko Gruevski, consulul onorific al Canadei la Skopje, ES dl CO Nicolaos K. Margaropoulos, CO of the Philippines, secretar general si viitor presedinte FICAC (Federation Internationale de Corps et Associations Consulaires), ES dl CO Borislav Boyanov, CO al Maltei si presedintele Asociatiei Consulilor Onorifici din Bulgaria, ES dl Co Maxim Behar, vicepresedinte la aceeasi asociatie, ES dl CO Marko Suomalainen, CO al Finalandei in Grecia, ES dl Marko Smole, director FICAC si altii.

ES dl CO Nicolaos K. Margaropoulos, a reiterat invitatia adresata in trecut UCOR, de a adera la Federation Internationale de Corps et Associations Consulaires-FICAC, subliniind faptul ca este o organizatie mondiala recunoscuta atat de catre ONU cat si de Consiliul Europei. Vor fi transmise de catre FICAC mai multe informatii si detalii in acest sens, in perioada urmatoare.

Dl. CO Vasile Andrei Vita a transmis mesajul cu privirea invtatiei ES dl CO Andreas Huber de a organiza un eveniment si in Romania, la care principial au fost de acord, cu conditia ca UCOR sa devina membru FICAC.

In data de 22 mai 2018 a avut loc conferinta cu titlul: The Honorary Consuls in the Balkan Countries and Their Role for Improving the Business Climate and Promoting Cultural Togethereness. (Consulii onorifici din țările balcanice și rolul lor pentru îmbunătățirea climatului de afaceri și promovarea cooperării culturale).
La conferinta, pe langa invitatii veniti din alte tari, au participat membrii Asociatiei Consulilor Onorifici din Bulgaria si cativa invitati de marca, vorbitori cum ar fi Dna Lilyana Pavlova- Ministru al președinției bulgare a Consiliului UE, dl Todor Stoyanov-Viceministrul Afacerilor Externe, precum si altii.

Expunerile au fost extrem de concrete din partea tuturor vorbitorilor, s-a putut observa o abordare extrem de serioasa al presedentiei Consiliului European si in toate contextele au fost subliniate rolurile consulilor onorifici.

La sfarsit, Dl CO Vasile Andrei Vita, a primit cuvantul, unde a multumit pentru invitatia primita de UCOR, a expus in cateva cuvinte activitatea Uniunii Consulilor Onorifici din Romania, apreciind organizarea intregului eveniment si toata atmosfera, atat profesionala cat si prieteneasca, optimismul si seriozitatea, aprecierea fata de a uni cele doua institutii, in vederea construirii unui nou viitor in contextul modificarilor globale cu privire la abordarile in domeniul diplomatiei.